24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukBebeklerde egzama neden olur, nasıl geçer? Saraçoğlu egzama tedavisi

Bebeklerde egzama neden olur, nasıl geçer? Saraçoğlu egzama tedavisi

Oldukça rahatsız edici bir cilt hastalığı olan bebeklerde egzema neden olur, nasıl geşer? İbrahim Saraçoğlu bebeklerde egzema bitkisel tedavisi.

İçerikleri

Egzama tıpta ki adıyla dermatit alerjik bir deri hastalığıdır. Deride kaşıntı ve kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Egzama bölgesinde sulu kabarcıklar meydana gelmektedir, bir süre sonra çatlamalar ve renk değişimleri oluşur. Yetişkinlerde belli bir tedavisi yoktur. Genellikle kortizonlu merhemler tercih edilmektedir. Bu merhemler çok uzun süre kullanıldığında deriye zarar verebilmektedir. Bebeklerde egzama daha tehlikeli gibi görünür ama yetişkinlere göre geçme ihtimali daha yüksektir.

Egzama hastalığına yakalanmış bebeklerin ebeveynleri, genellikle hastalığın nedenini araştırıp bulmaya çalışırlar. Bu süreçte oldukça panikleyebilir ve yapılması gerekenleri yapamayabilirler. Hastalığın nedeni bulunmaya çalışırken ilk yapılması gereken, çocuğunuzun herhangi bir besine alerjisi olup olmadığını bulmaktır. Egzama belirtileri 1 yaşından önce başlamaktadır. Bebeklerde egzama belirtileri arasında kaşıntılarından dolayı uyuyamama problemi yer almaktadır. Bunun yanında derisinde kepeklenme ve yüzünde kızarıklık oluşması da hastalığın yan etkilerindendir. Egzamalı bebeklerin genellikle ciltleri kuru yapıdadır. Yüzünde ve boynunda belirli belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtilerden dolayı egzamalı bebekler kesinlikle öpülmemelidir.

Bebeklerde Egzama Hangi Sebeplerden Kaynaklanır?

Bebeklerde egzama neden olur sorusuna yanıt olarak, gıda alerjisi olması veya cildinin genetik yapısında ki bozukluk ile açıklanabilmektedir. Ancak bu alerjinin nedeni belirlenmelidir. Gıda alerjisi olarak genellikle yumurta sarısı sorumlu tutulmaktadır.  Bebeğinizin hangi gıdaya alerjisi olup olmadığını bir çocuk hastalıkları uzmanına danışarak öğrenebilirsiniz. Onlar bir alerji testi uygulayarak yaklaşık 20 dakika içerisinde bebeğinizin hangi besine alerjisi olduğunu belirleyeceklerdir. Bu testi bebeğiniz 2 aylıkken yaptırabilirsiniz. Anne sütünden de bebeğe alerjenler geçebilmektedir.

Bebeğini emziren annelerin saptanan alerjiden uzak durması gereklidir. Bu şekilde bebeklerinde dermatit yani egzama tekrarlanmayacaktır. Ciltte alerji saptanan her bebekte egzama olacak diye bir kaide yoktur. Kesin olarak hastalık nedenini ise diyet sonrasında yükleme testleriyle öğrenebilirsiniz. Egzaması olan bebeklerin teşhisi konulduktan sonra her zaman takip edilmesi gerekmektedir. Çocuk alerjisi uzmanları bu konuda en deneyimli uzmanlardır. Dolayısıyla bebeğinizi hangi doktora götüreceğinizin kimden yardım alacağınızın da büyük önemi vardır. Bebeğinizde alerji olmamasına karşın böyle bir teşhis konursa boş yere diyet yapılmış olacak, alerjisi olmasına rağmen bu doktorunuz tarafından göz ardı edilirse ciddi sağlık sorunları görülmeye başlayacaktır.

Bebeklerde Egzama Tedavisi

Anne sütünü erkenden kesmeniz bebeğinizde egzama oluşumuna neden olabilmektedir. Bebeklerde egzama genellikle inek sütünden meydana gelmektedir. İnek sütünden beslenmeye başlayan bebekler buna karşı alerjik reaksiyon geliştirerek egzama hastalığına yakalanabilirler. Egzama, 6 ay – 2 yaş arası çocuklarda görülmekte olup anne sütü ile beslenen çocuklarda daha az rastlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlar bebeklerin uzun süre anne sütüyle beslenmesi gerektiğini söylemektedir.

Katı gıdalara geçildiğinde aniden bebeklerde egzama oluşumu görülebilmektedir. Yetişkinlere göre daha kolay geçebilen bir hastalıktır. Genellikle 5 yaşına kadar geçmektedir. Ancak sonradan tekrarlanma olasılığı vardır. Egzama hastalığına yakalanan bebeklerde egzama tedavisi genellikle tıbbi olarak uygulanır. Bazen de hastalık kendiliğinden geçebilir. Egzamaya geçiren bebekler ileri ki yıllarda başka türlü alerjik hastalıklara yakalanabilmektedir. Bu hastalıkta genellikle bebeklere bir diyet programı uygulanır. Eğer doktorunuz direk antibiyotik tedavisi uygulamaya başladıysa, bebeğiniz de enfeksiyon meydana gelmiş demektir. Enfeksiyonluk bir durumu yoksa kortizonlu merhemler kullanılabilir.

Bebeklerde Egzama İbrahim Saraçoğlu Bitkisel Tedavisi

İbrahim Saraçoğlu bebeklerde egzamaya karşı bitkisel özelliği ile bebeği çokça rahatlatacak olan yulaf samanı çayını öneriyor. Eğer egzema saç diplerinde ise yulaf samanı çayı yapılarak bebeğin saç dipleri bu çay ile ıslatılır. Saraçoğlu egzamalı bebeklerde anne sütü ihmal edilmemeli, ayrıca süt emziren anneler acı baharat, domates, turşu ve sarımsak gibi besinlerden uzak durmalılar, diyor. Çünkü süt emen egzemalı bebeğin bu durumdan fazlaca etkilendiğini vurguluyor.