23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukBebeğe emzik ne zaman bıraktırılmalı? Bebeğinizi emzikten kesmenin yolları

Bebeğe emzik ne zaman bıraktırılmalı? Bebeğinizi emzikten kesmenin yolları

İçerikleri

Bebekler Emziği Ne Zaman Bırakmalı?

Uzmanlar emziğe alışmış olan bebeklerin 2 yaşına gelmeden önce emziği kesmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü ilerleyen zamanlarda çocuklarda emzik yüzünden bazı diş problemleri oluşabiliyor. Bu yüzden birçok ebeveynin yaşadığı sorunlardan birisi 2 yaşından büyük olan bebeklerini emzikten kesmede zorlanıyor olmaları.

Bebeklere Emzik Nasıl Bıraktırılır?

Peki, bebeği emzikten kesmenin yolları nelerdir? İşte cevabı…

1- Emziğin ucunu kesin

Bebeğe emzik bıraktırmak için en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Emziğin ucunun kesilmesi bebeğinizin emziği emememesine neden olacak ve bebeğinizin emziği zamanla bırakmasını sağlayacaktır. Emziğin ucunu bir anda kesip bebeğinize vermek yerine emziği kesme işlemini kademe kademe yaparsanız bebeğinizin emziği bırakmasında çok daha etkili olacabilirsiniz.

2- Bebeğinize başka bir eşya verin

Emziklerin bebekler tarafından bu kadar çok sevilmesinin bir nedeni de bebeklerin bu eşyaya çok alışmış olması ve onu bırakamamasıdır. Bu yüzden bebeğiniz emziği istediğinde ona yumuşak bir eşya ya da oyuncak verirseniz bir zaman sonra o eşyaya alışacak ve emziği unutacaktır. Ancak vereceğiniz eşyaya alışması biraz zaman alacağından dolayı ilk zamanlarda bebeğiniz biraz ağlayabilir. Bu duruma sizin de alışmanız gerek.

3- Emzikten kesme işini zamana yayın

Ebeveynlerin bazıları bebeklerini emzikten keserken çok acele ediyorlar. Bunu yapmamalısınız. Bebeğinizi emzikten kesme işini zamana yaymalısınız. Çünkü bazı uzmanlar bebeğinizi emzikten kesme işinin bir anda yapılmasının bebeklerde travmaya yol açacağı belirtiyor. Bu yüzden bebeğinizi emzikten kesmeyi 1-2 aylık zamana yayabilirsiniz. Mesela ilk zamanlar da bebeğinize sadece emziği evde emmesi için izin verebilirsiniz. Daha sonra uyuyana kadar emmesine izin verebilirsiniz. Son olarak ta bebeğinizin o gecelik emziksiz yatmasını isteyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz emziği bu birkaç aylık süreçte bırakmış olacaktır.

4- Emziği kaybedin

Emziği kaybetme daha çok ufak olan bebeklerde işe yarayan bir durumdur. Emziği atın ve bebeğinize emziğin kaybolduğunu ve onu bulamadığınızı söyleyin. Emziği sık sık arıyormuş gibi yapın ve bebeğinizin de size katılmasını sağlayın. Bu durum bebeğinizin biraz huysuzlanmasına yol açabilir. Ancak o da kaybolan eşyayı geri getiremeyeceğini anlayınca bu ağlamasından zamanla vazgeçecektir.