Ana SayfaSağlıkBağışıklık sistemini güçlü tutmanın 5 basit yöntemi

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın 5 basit yöntemi

İçerikleri

Günümüzde en fazla değer verdiğimiz husus kaliteli bir yaşamdır. Kaliteli bir yaşamın her ne kadar maddiyata dayalı olduğunu düşünsek de asıl önemli olan psikolojik ve fiziksel sağlıktır. Psikolojik ve fiziksel sağlığımızın yerinde olması ise güçlü bir bağışıklık sistemi ile doğrudan alakalıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için neler yapmak gerekir? İşte size 5 basit yöntem…

Yeterli ve Dengeli Beslenmeye Önem Verin

Sağlığımızın yerinde olması ve hastalıklardan korunabilmek için en temel husus yeterli ve dengeli beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenen bir vücutta yeterli seviyede vitamin ve mineral olacağından bağışıklık sistemi güçlenecek ve vücudu hastalıklara karşı koruyacaktır. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini almak için çeşitli türden besinler tüketilmelidir. Her gıda, kendi içerisinde farklı zenginlikler barındırır. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmek için 5 temel besin grubunda yer alan besinler yeterli seviyede tüketilmelidir. Meyve, sebze, ekmek ve diğer tahıllar, yoğurt, yumurta, süt, et, kuru baklagiller yeterli seviyede ve düzenli olarak tüketilmelidir. Ayrıca günlük su ve sıvı tüketiminin yeterli olmasına çok özen gösterilmelidir.

Ellerinizi Sık Sık Yıkayın

Hastalıklardan korunmak için el hijyeni olmazsa olmazdır. Günlük yaşam içerisinde çok fazla insanla temas edilmesi ve ellerin toza ve kire maruz kalması enfeksiyon riskini ciddi şekilde yükseltmektedir. Bu enfeksiyon riskini ortadan kaldırmanın yolu hijyen kurallarına dikkat etmekten geçiyor. Eller, gün içerisinde sabunla en az 20 saniye boyunca sık sık yıkanmalı ve elin yıkandığı su elin dayanabileceği ısıda olmalıdır. Yine toklaşmaktan kaçınmak vücudu birçok hastalıktan korur.

Bol Bol Taze Sebze ve Meyve Yiyin

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın temel koşulları arasında taze sebze ve meyve tüketimi de vardır. Bağışıklık sistemini destekleyen taze sebze ve meyveler, bizleri hastalıklara karşı korur. Özellikle çocukların taze sebze ve meyve tüketmesi ve bu alışkanlığı küçük yaşlarda kazanması önemlidir. Ayrıca yetişkinlerinde gün içerisinde taze sebze ve meyveyi tüketmeyi ihmal etmeyerek vücutlarının vitamin ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir. Boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi şikayetleri olanlar, C vitamini ağırlıklı beslenirse bu şikayetleri azalacaktır. C vitamini ve diğer önemli vitaminler açısından en önemli besinler ise mandalina, greyfurt, portakal, tere, roka, pazı, ıspanak, maydanoz, marul, dereotu, pancar, kereviz, lahana ve brokolidir.

Yeterli Mineral, Vitamin ve Yağ

Vücudun güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasında en önemli etkenler çinko, magnezyum ve selenyumdur. İçeriğinde bol miktarda çinko barındıran besinler arasında kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, sert kabuklu kuruyemişler ve tam tahıllı ekmek yer alır. İçeriğinde bol miktarda selenyum olan besinler ise pekmez, balıklar, ay çekirdeği, hindi, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleridir.

Avokado, ceviz, fındık, balık, badem vb. besinlerin içeriğindeki Omega-3 ve benzeri yağlarda bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır. Vücudun yeterli seviyede yağ almasını sağlamak için düzenli aralıklarla ana öğünlerde balık, ara öğünlerde ise antep fıstığı, badem, fındık, ceviz gibi besinler tüketilmesi ihmal edilmemelidir.

Vücudun güneş ışınlarından yeterince faydalanmasını sağlamak grip ve nezle gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini düşürür. Vücut, güneş ışınlarından yeterli seviyede faydalanmazsa D vitamini eksikliği olacağından solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riski artar. Özellikle kış aylarında vücuda D vitamini takviyesi yapmak için hamsi, istavrit, somon ve ton balığı bol tüketilmelidir.

Yeterince Uyuyun

Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve kaliteli uyku vazgeçilmezdir. Uyku, hastalıkların daha hızlı iyileşmesini sağladığı gibi virüslere karşı korunmada da oldukça etkilidir. Vücut, yeterli ve kaliteli uykuyla dinlenmezse bağışıklık sistemi zayıflayacağından hastalıklara karşı korumasız hale gelir.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın 5 basit yöntemi