16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınCilt BakımıAyak mantarı neden olur, bulaşıcı mıdır? Evde bitkisel tedavisi

Ayak mantarı neden olur, bulaşıcı mıdır? Evde bitkisel tedavisi

Hayatı zora sokan ayak mantarı neden olur, bulaşıcı mıdır? Ayak mantarı evde nasıl tedavi edilir? haberimizin detayında.

İçerikleri

Ayak mantarı genellikle ayakların alt kısmında ara sıra da parmak aralarında görülen genellikle kendini kötü koku ve kaşıntı ile gösteren karakteristik bir deri problemidir. Ayak mantarı nadiren sızı şeklinde acı verir ama çok sık görülmez. Erkek vücut ısının daha yüksek olması ve daha fazla kapalı ayakkabı kullanımı sebebi ile kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. İlaçla veya doğal yollardan kolay şekilde tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Ayak Mantarı Neden Olur? Belirtileri Neler?

Ayak mantarı kimi zaman dolaşım bozukluklarının yan etkisi olarak kendini gösterse de genellikle hijyen kurallarına dikkat etmemek ve ayakların terli bırakılması sebebi ile oluşur. Genellikle ayak tırnaklarında parçalanma görüntüsü ile kendini belli eder. Devamında kabuk oluşumuna sebep olabilir. En belirgin özellikleri ise kızarıklık oluşumu ve şiddetli kaşıntıdır. Kaşıntı ile beraber gelen yoğun koku oluşumu da belirgin özellikler arasında yerini alır. Eğer mantar oluşmuş ayak ayakkabı içerisinde uzun süre bırakılırsa iltihaba ve su toplanmasına sebep olabilir.

Ayak Mantarı Bulaşıcı mıdır?

Ayak mantarı ayaktan ayağa yada başka bir kişiye hızlı bir şekilde yayılır. Bu hızlı yayılma özelliği sebebi ile camiler, spor salonları gibi ortak kullanım alanlarında mutlaka önlem alınmalıdır. Buna ek olarak ayakkabı şahsi araç olarak tutulmalı başkasına ait olan bir ayakkabı giyilmemelidir. Ayak mantarı yurt gibi ortamlarda bir bireyde görüldüğü zaman hızla yayılış gösterir.

Ayak Mantarına Bitkisel Tedavi

Ayak mantarı tedavilerini uygulamadan önce mutlak suretle ayaklar ılık su ile yıkanmalı ve ölü deri temizlenecek şekilde kurulanmalıdır. Bundan sonra tedaviler uygulanabilir.

Sarımsak tedavisi: Sarımsak doğal antibiyotik yapısı sayesinde tedavi edici olacaktır. Fakat sarımsak kendi başına bir koku sebebi olduğu için rahatsız edici bulunabilir. Tedavi de 6 – 7 diş sarımsak tuzla havanda dövülür. İçerisine bir miktar saf alkol eklenir ve cam bir kavanoza alınır. Kavanoz ara ara sallanarak karışması sağlanır ve 4 saat beklenir. Bu süre sonunda oluşan sarımsak kürü bir kaba alınır ve ayaklar bu kür ile tedavi edilir. Hazırlanan kür bir pamuğa emdirilir ve mantarlı bölgelere yerleştirilir. Kür ile bulanmış olan pamuk en fazla 4 saat bekletilecek şekilde tedavi uygulanır. Sonrasında ise ayaklar ılık su ile yıkanır. Tedaviye 3-4 gün arayla, 1 ay devam edilir.

Sirke tedavisi: Sirke asidik özellikli bir sıvıdır ve yoğun asidik özelliği sayesinde içerisinde herhangi bir mantar, küf yada bakteri oluşmaz. Yoğun miktarda sirkeye maruz bırakılan ayaklarda mantar oluşumu önlenir. Hassas ciltler için iki miktar su ile bir miktar sirke karıştırılarak uygulanabilirken cildi daha dayanıklı olanlarda direk olarak sirke de kullanılabilir.

Nişasta tedavisi: Ayakta oluşan yüksek nem miktarını önlemek için pirinç nişastası kullanılabilir. Nişasta oluşan nemi emecek ve nem oluşumunu engelleyecektir. Fakat kaşıntı problemi var ise nişasta çözüm getirmeyebilir.

Ayak Mantarına İlaç Tedavisi

Ayak mantarı tedavilerinde eczanelerden kolaylıkla bulunan reçetesiz ilaçlar kullanılabilir. Fakat burada önemli olan hastalığın doğru teşhis edildiğinden emin olmak gerekir. Bundan dolayı mutlak suretle bir doktora danışılmalıdır.

Ayak Mantarı Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Ayak mantarı tedavisi sırasında ayak mutlaka temiz ve kuru tutulmalıdır. Özellikle parmak aralarının nemli kalmamasına dikkat edilmelidir. Mantar oluşumuna sebep olacak durumlardan kaçınmalı, ayak mantarlı iken kullanılmış olan ayakkabı, çorap ve benzeri şeyler kesinlikle yıkanıp temizlenmeden kullanılmamalıdır.
  2. Dolaşım sistemi zayıflığı ayak mantarına sebep olabilir. Bundan dolayı ayaklardaki dolaşım sistemini hızlandırmak tedavi sürecine katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar tüketmek, uyku kalitesini arttırmakta tedavide pozitif etki yapar.
  3. Oje ve tırnak parlatıcı gibi tırnağın hava almasını önleyecek ürünlerden tedavi süresince uzak durulmalıdır.
Ayak mantarı neden olur, bulaşıcı mıdır? Evde bitkisel tedavisi