19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukAnne Sütünü Artırmanın Yolları Nelerdir? Anne Sütünü Artıran Besinler

Anne Sütünü Artırmanın Yolları Nelerdir? Anne Sütünü Artıran Besinler

Her anne doğumun ardından bebeğini kucağına aldıktan sonra sütüm bebeğime yetecek mi kaygısı çeker. Anne sütünü artıran 20 besini sizler için derledik.

İçerikleri

Doğumun ardından annelerin en fazla merak ettiği soruların başında sütüm bebeğime yetecek mi sorusu gelir. Anne sütü bebek için hayati öneme sahip benzersiz kaliteli bir besindir. Anneler bebeklerini emzirirken sütünün az geldiğini ya da yetersiz olduğunu düşünerek, anne sütünü neler artırır, hangi meyve ve sebzeler anne sütüne iyi gelir sorusuna yanıt aramaya çalışır. Emziren annelerin bu merakını gidermek için anne sütünü artıracak 20 besini açıklıyoruz.

İşte Anne Sütünü Artıran 20 Besin

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi hazırlanması kolay bir besindir. Hamileliğin son dönemlerinde anne adayındaki şeker ayarını kontrol etmeye yardımcı olan yulaf aynı zamanda tam bir enerji kaynağıdır. Lifli yapısı sindirimi kolaylaştırır. Kahvaltıda ya da yemeklere katılarak tüketilebilecek yulaf anne sütünü artırmaya yardımcı olur.

Sarımsak

Anne sütünü artırıcı besinlerin başında gelen sarımsağı çorbanıza, yemeklerinize katabilir ya da suyla yutmak suretiyle tüketebilirsiniz.

Su

Her emzirme öncesi ve/ya sonrasında su içmek anne sütünü artırıcı etki gösterir, zira süt bizatihi sıvı olduğundan vücut ekstra sıvı alımına gereksinim duyar.

Kuşkonmaz

A ve K vitamini yönünden zengin olan kuşkonmaz emziren annelerin mutlaka alması gereken besinler arasında sayılır. Süt salınımı için gerekli hormonlara sahiptir. Anne sütünü artırmak isteyen anneler kuşkonmaz bitkisini yıkayıp doğradıktan sonra sütle kaynatmak suretiyle tüketebilirler.

Kayısı

Hamilelik boyunca hormon dengesini sağlayıcı özelliğiyle bilinen kayısı doğumdan sonra da anne sütünü artırıcı yönünden ötürü tavsiye edilmektedir. Kalsiyum yönünden zengin kayısı, hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilir.

Tavuk butu

Bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirici özellikteki tavuk butu anne sütünü artırmaya da yarar.

Rezene tohumu

Genellikle çay şeklinde demlenerek tüketilen rezene tohumu müthiş bir anne sütü artırıcı özelliğine sahip olmasının yanısıra hazmettirici yönüyle de bebeğin gaz sancıları için birebir doğal ilaçtır.

Çemen otu tohumu

İster çorbaya karıştırmak; ister sabah akşam bir tatlı kaşığı yutulmak suretiyle olsun çemen otu tohumu tüketiminin anne sütünü artırıcı etkisi kanıtlanmıştır.

Pancar yaprağı ve ıspanak

Bu iki bitki anemi sıkıntısı olan anneler için kan yapıcıdır. Süte karışınca bebeğin güçlü olmasını sağlar. Kalsiyum, demir ve folik asit açısından zengin ıspanak ve pancar yaprakları anne sütünü çoğaltır. Ancak fazla tüketimi bebekte ishale sebep olabileceğinden abartmamakta fayda var.

Havuç

Kahvaltıda veya öğle yemeğinde içeceğiniz bir bardak havuç suyu anne sütünü artırmada son derece etkili olacaktır. İçerdiği A vitamini sayesinde anne sütünün kalitesini de artıran havucu çorba olarak ya da çiğ şekilde de tüketebilirsiniz.

Esmer pirinç

Araştırma sonuçlarına göre esmer pirinç de anne sütünü artıran besinler arasında. Anneye ekstra enerji vermesinin yanısıra esmer pirinç, anne sütünü artırıcı hormonlar da salgılar. Esmer pirinci yarım saat suda beklettikten sonra pişirip sebzelerle birlikte tüketebilirsiniz.

Sukabağı

Pek tercih edilen bir bitki olmasa da sukabağı faydalı gıdalardan biridir. Yazın yetişen sukabağı içerdiği bol su sayesinde emziren annenin su ihtiyacını kapatmaya yardımcı olur. Anne sütünün miktarını artırır. Sukabağı, puding ya da meyve suyu şeklinde taze olarak tüketilebilir.

Badem

Omega 3 ve E vitamini yönünden zengin badem, son trimesterda ortaya çıkan hamilelik çatlaklarına iyi gelmekle beraber anne sütünü artırıcı özelliğe de sahiptir. En iyi etkiyi almak için bademi sütle beraber tüketmeniz önerilir.

Kuskus

Emziren annenin ruhen sakin ve huzurlu olması çok önemlidir. Kuskus, annenin salınıp rahatlamasına yarayan sakinleştirici içeriğe sahiptir. Bu da anne sütünün daha fazla gelmesine yardımcı olur.

Nohut

Kalsiyum, protein, lif ve B vitamini yönünden zengin nohut tam bir anne sütü artırıcı besindir. Klasik nohut yemeği haricinde haşlanmış nohutu sebze salatalarına katmak suretiyle de tüketebilirsiniz.

Tatlı patates

Tam bir potasyum kaynağı olan tatlı patates, aynı zamanda yorgunlukla savaşan karbonhidrat da içerir. İçeriğinde ayrıca B ve C vitaminleriyle magnezyum da vardır. Tüm bu yönleriyle tatlı patates, anne sütünü artırmaya yardım eder.

Dereotu

K vitamini ve lifçe zengin dereotu da anne sütünü artırır.

Fesleğen

Antioksidan kaynağı fesleğen aynı zamanda doğal sakinleştirici etkiye sahiptir. Sabahları çay şeklinde demleyerek ya da yapraklarından çayınıza katmak suretiyle fesleğeni anne sütünü artırmak amacıyla tüketebilirsiniz.

Kimyon

Gaz giderici ve yağ yakıcı özelliği de olan kimyon, anne sütünü de artırır ancak tüketiminde doz aşımından kaçınmakta fayda var.

Alabalık

Faydalı yağ asidi ve omega 3 yönünden zengin alabalık da anne sütünü artıran besinler arasındadır. ister kızartarak, ister mangalda, ister haşlama şeklinde tüketebileceğiniz alabalık, zengin içeriği sayesinde anne sütünü artıran hormonlar salgılar.

Anne Sütünü Artıran 9 Mucizevi Yöntem