19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlık BakanlığıAile hekimim kim, nasıl öğrenirim? Aile hekimi sorgulama

Aile hekimim kim, nasıl öğrenirim? Aile hekimi sorgulama

İçerikleri

Aile Hekimliği Nedir?

Ülkemizde 2010 yılında aile hekimliği uygulamasına geçilmesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından adrese dayalı doktor görevlendirmesi sistemine vatandaşlar kaydedilmiştir. Bu kapsamda vatandaşların adreslerinin yakınında bulunan sağlık ocağında görevli doktorlar aile hekimi olarak görevlendirilmiş vatandaşların hastanelerde sıra beklemek zorunda kalmadan aile hekimlerine muayene olabilmelerinin önü açılmıştır.

Sağlık Bakanlığı gerektiğinde kendiliğinden bazı durumlarda ise adres değişikliklerine bağlı olarak vatandaşların aile hekimlerini değiştirmekte uygulamada aile hekiminin değiştiğinden haberdar olmayan hastalar ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu sebeple aile hekiminin kim olduğu internet üzerinden veya ilgili kamu kurumlarına müracaat ederek öğrenilebilmekte ve muayene işlemleri başta olmak üzere, tahlil sonuçları, ilaç talepleri aile hekimleri aracılığı ile hızlı bir biçimde karşılanmaktadır.

Aile Hekimliğine İlk Kayıt İşlemi Nereden Yapılır?

Aile hekiminin kim olacağının belirlenmesi, Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekiminin baktığı hasta sayısı ve adres durumuna göre yapılmaktadır. Daha önceden herhangi bir kayıt işlemi yaptırmamış olan kimseler ikametlerinin bulunduğu il ve ilçelerdeki halk sağlığı müdürlüklerine başvurarak aile hekimi kayıt işlemleri başta olmak üzere aile hekimi sorgulama ve aile hekimi değiştirme işlemlerini kısa sürede gerçekleştirebilmektedir.

Halk sağlığı müdürlükleri, vatandaşların bağlı bulundukları adreslerin yakınlarındaki sağlık ocaklarında hizmet veren aile hekimlerinin tercih edilmesinde veya değiştirilmesinde görevli olan kamu kuruluşudur. İl veya ilçelerdeki halk sağlığı müdürlüklerine kimlik belgesi ile birlikte şahsi olarak yapılacak müracaatlar sonucunda aile hekimi tercih formu doldurularak aile hekimi belirleme ve aile hekiminin kim olduğunun sorgulanması kolayca yapılmaktadır.

E-Devlet Üzerinden Aile Hekimi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmetlerin internet ortamına entegre edilmesiyle birlikte birçok kamu hizmetine online olarak ulaşmak mümkündür. E-Devlet sisteminin Sağlık Bakanlığı bünyesinde de vatandaşların iş ve işlemlerini kolaylaştıracak şekilde kullanılmasıyla aile hekimi sorgulama e-Devlet üzerinden hızlı bir biçimde herhangi bir kamu kuruluşuna başvurmak zorunda kalmadan öğrenilebilmektedir. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için öncelikle e-imza, e-Devlet şifresi, mobil imza gibi e-Devlete giriş yöntemlerinden herhangi birine sahip olmak gerekmektedir. E-devlet sistemine girişte PTT şubeleri aracılığı ile temin edilen e-Devlet şifresi en yaygın kullanılan giriş yöntemlerindendir.

E-Devlet sistemine e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile doğrulama yapıldıktan sonra girilmektedir. www.turkiye.gov.tr internet adresinin ana ekranında bulunan arama satırına “Aile Hekimi Sorgulama” yazarak ya da Kurumlar, Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimi Sorgulama işlem adımlarını sırasıyla takip ederek;

  • Aile hekiminin kim olduğu,
  • Aile hekiminin bağlı bulunduğu Sağlık Ocağı,
  • Aile hekiminin adres bilgileri,
  • Aile hekimine kayıtlı kişi bilgileri

Gibi detaylara ulaşılabilmekte ve herhangi bir sorun yaşamadan muayene işlemleri aile hekimleri aracılığı ile sağlanmaktadır.

SMS Yoluyla Aile Hekimi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Aile hekimi sorgulama işlemlerinde mobil operatörlerde aile hekim bilgilerinin her yerde öğrenebilmesine makul ücretler karşılığında fırsat vermektedir. İnternet kullanımı konusunda tecrübesi olmayan ya da halk sağlığı müdürlüğüne giderek zaman kaybetmek istemeyen vatandaşlar mobil sorgulama yaparak aile hekim bilgilerini telefonlarından saniyeler içinde öğrenebilmektedir. SMS ile aile hekim sorgulaması farklı operatörler üzerinden şu şekilde yapılır;

Turkcell ile Aile Hekimi sorgulama

Turkcell hat kullanan vatandaşlar aile hekimlerinin kim olduğunu öğrenebilmek için telefonlarının kısa mesaj bölümüne “AH boşluk T.C. kimlik no” yazarak 6998 veya 7777 numaralarına SMS göndermeleri halinde dakikalar içinde aile hekimlerinin kim olduğunu gelen kısa mesaj ile öğrenebilmektedir. Turkcell aile hekimi sorgulama uygulaması 1 TL olarak faturalı ve faturasız hatlar üzerinden tahsil edilmektedir.

Türk Telekom Aile Hekimi Sorgulama

Türk Telekom hatları üzerinden aile hekimi sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar “AH boşluk T.C. kimlik numarası” şeklinde SMS yazarak 5115 ya da 6998 numaralarına kısa mesaj göndermeleri halinde 1 TL karşılığında aile hekimlerinin kim olduğunu kolayca öğrenebilmektedir.

Vodafone Aile Hekimi Sorgulama

Vodafone hat kullanan kimseler aile hekimlerinin kim olduğunu öğrenmek için cep telefonlarının kısa mesaj bölümüne “HEKIM boşluk T.C. kimlik numarası” yazarak 5115’e kısa mesaj göndermeleri halinde kısa sürede aile hekim bilgilerine ulaşarak detaylı bilgilere sahip olabilmektedir. Mesaj yazarken HEKIM kelimesinin harflerinin büyük olmasına ve T.C. kimlik numarası ile arasında boşluk bulunmasına dikkat edilmedir. Vodafone SMS ile aile hekimi sorgulamasının başarılı olması halinde 1 TL işlem ücreti tahsil etmektedir.