28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAğzı Açık Uyuyanlar Dikkat!

Ağzı Açık Uyuyanlar Dikkat!

İçerikleri

Geceleri burundan nefes alamama, ağzı açık uyuma, horlama, sık uyanma, sabahları yorgunluk gibi yakınmaları olan kişilerin mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Eren Taştan, burun tıkanıklığının uyku problemleri ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara yol açtığını söyledi.

Burun tıkanıklığının uzun vadede kalp rahatsızlıklarına da yol açabildiğini ifade eden Taştan, “Özellikle geceleri burundan nefes alamama, ağzı açık uyuma, horlama, sık uyanma, sabahları yorgunluk gibi yakınmaları olan kişiler, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı” ifadelerini kullandı.

Burun tıkanıklığının genellikle pek ciddiye alınmadığını belirten Taştan, şöyle devam etti: “Burun tıkanıklığı geçici çözümlerle giderilmeye çalışılıyor. Burun tıkanıklığı uzun süre devam ederse kalbi yorarak kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Burun tıkanıklığı tek başına veya bazı durumlarda horlama ve geniz akıntısı gibi yakınmalarla beraber görülüyor. Alerjik nezle ve enfeksiyonlar da önemli bir sebep.

Alerjik nezlesi olan hastaların burun etleri biraz daha ödemli oluyor. Polip gibi kitleler burnu tamamen tıkayabiliyor. Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlar da kısa süreli burun tıkanıklığına yol açabiliyor.

Halk arasında burun eti olarak adlandırılan konkalar yapısal olarak da büyük olabiliyor. Kemikte veya kıkırdakta eğrilik ya da kayma varsa ve hastanın şikayetleri de buna bağlıysa tek çözüm cerrahi yöntem oluyor.