19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkAğız kokusu için hangi önlemler alınabilir? Nasıl tedavi edilir?

Ağız kokusu için hangi önlemler alınabilir? Nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Ağız kokusu herkesin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Bu sorun çoğu zaman dişlerinizi fırçalayarak veya bir naneli sakız çiğneyerek kolayca giderilebilir. Daha az sigara içmek ve iyi bir ağız hijyeni gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri de kronik ağız kokusu için çözüm olabilir. Ağız kokusunun çok nadir de olsa diyabet, solunum yolu veya sinüs enfeksiyonları, karaciğer ve böbrek hastalığı gibi ciddi tıbbi sorunlardan kaynaklandığı görülür. Böyle durumlarda, ağız kokusunu tedavi etmek amacıyla mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Peki Ağız Kokusu Nasıl Geçer? Tedavi Edilir

1- Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalayın

Ağız kokusunun gidermek için düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinizi fırçalamak, ağız ve diş sağlığınızı korumanın yanı sıra ağız kokusunu da önlemeye de yardımcı olur. Ağız kokusuna neden olan bakterileri dilinizden ve ağzınızın içinden çıkarmak için, dişlerinizi her defasında en az 2 dakika fırçalayın. Ayrıca, günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayın. Eğer nefesinizin biraz koktuğunu fark ederseniz, dişleriniz ile birlikte dilinizi de fırçalayın. Dilinizi fırçalamak, ağzınızdaki hoş olmayan kokuların birçoğuna neden olabilecek yiyecekleri ve bakterileri temizler.

2- Şekersiz veya Naneli Sakız Çiğneyin

Ağzınızı nemlendirmek ve kötü kokusunu gidermek için kılmasını şekersiz sakız ya da naneli sakız çiğnemeyi deneyin. Bir tane nane aromalı sakız çiğnemek, birkaç saat boyunca nefesinizi açmak, bakterileri temizlemek ve ağzınızın güzel kokmasını sağlamak için hızlı ve kolay bir yoldur.

3- Gargara Yapın

Ağız kokusunu gidermek için gargara yapmayı deneyebilirsiniz. Gargara, herhangi bir sosyal etkinliğe katılmadan önce ağzınızı hızlıca temizlemek için harika bir yoldur. Bunun için 20-30 saniye boyunca gargara yapmanız yeterli olacaktır.

4- Takma Diş Kullanıyorsanız Temiz Kullanmaya Özen Gösterin

Takma diş kullanıyorsunuz yatmadan önce her gece bunları çıkarın. Ağız kokusunu gidermek için takma dişlerinizi mutlaka her gece temizleyin. Bu dişleri fırçalamak, bakteri ve plak birikintilerini temizlemek için ılık musluk suyu ve el sabunu kullanın. Takma dişlerinizi temizlemeyi ihmal ederseniz birkaç gün içinde kokmaya başlarlar ve ağız kokusuna yol açabilirler.

5- Diş İpi Kullanın

Dişlerinizi fırçalamak, diş yüzeyinin sadece yüzde 60’ını temizleyerek yüzde 40’ının kirli kalmasına neden olur. Zamanla, dişlerin bu kirli yüzeylerinde biriken plak ve bakteriler ağzınızın kötü korkmasına neden olabilir. Bu yüzden, ağız kokusuna neden olabilecek yiyecek parçalarını temizlemek için her gün diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirin.

6- Sigarayı Bırakın

Ağız kokusunu iyileştirmek için sigarayı bırakın. Sigara, sadece sağlığınız için kötü olmakla kalmaz, aynı zamanda kronik bir ağız kokusuna neden olur. Sigara içmek aynı zamanda ağzınızı kurutur ve kötü kokulu bakterilerin ağız boşluğunda birikmesine neden olur.

7- Alkolü Tamamen Bırakın

Ağız kokusunu azaltmanın bir diğer yolu da içtiğiniz alkol miktarını azaltmaktır. Alkol içmek, ağzınızdaki bakteri dengesini değiştirerek sık sık ağız kokusuna neden olur. Tüm alkol çeşitleri, ağız kuruluğuna yol açar ve buna bağlı olarak ağız kokusu meydana gelir.

8- Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

İşlenmiş şekerli gıdalar tüketmek ağız kokusuna neden olur. Diğer yandan, besinlerin çoğunu faydalı meyve ve sebzelerden temin etmek, ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur. Çünkü meyve ve sebzeler, dişlerin arasında kalan bakterileri ortadan kaldırarak ağız kokusu oluşumunu engeller.

9- Periyodik Olarak Dişlerinizi Kontrol Ettirin

Genel ağız ve diş temizliği için her yıl periyodik olarak 1-2 defa dişçiye başvurunuz. Düzenli diş muayeneleri ve temizlik işlemleri, güçlü ve sağlıklı dişlerin korunması için çok önemlidir. Böylece, ağız kokusuna yol açabilecek Diş ve diş eti hastalıklarını önceden tespit ederek önlem alabilirsiniz. Ayrıca, diş eti hastalığından şüpheleniyorsanız mutlaka hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Çünkü, diş eti hastalığı, diş etleriniz arasındaki bölgelerde bakteri birikmesine neden olur. Bu durum, aynı zamanda ağız kokusuna neden olur. Diş hekiminiz tarafından, ağız kokusuna neden olan bakteriler temizlenerek bu sorun çözülür.

10- Burun ve Boğaz Problemleri İçin Doktorunuza Danışın

Burun veya boğaz ağrıları, nefes darlığınıza eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuza danışın. Bazı durumlarda, sinüs enfeksiyonu veya iltihabı; burnunuzda ve boğazınızdaki yumuşak dokuların genel iltihaplanması sonucunda ağız kokusuna neden olabilir. Bu tür enfeksiyonlarda bakteri biriktiği için, belirgin derecede ağız kokusu oluşur. Hastalık nedeniyle bakteri kaplı bademcikler de ağız kokusuna yol açar.

11- Mide ve Bağırsak Rahatsızlıklarınızı Tedavi Ettirin

Mide ülseri ve reflü gibi önemli ve bağırsak rahatsızlıkları ağız kokusuna neden olabilir. Bu yüzden, bunlara benzer rahatsızlıkların çözümü için doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.