18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınFaydalı BilgilerAğız içi sağlığını korumada tuzlu suyun 10 mucizevi faydası

Ağız içi sağlığını korumada tuzlu suyun 10 mucizevi faydası

İçerikleri

Birçok farklı etkene bağlı olan ve dikkat edilmediğinde çok kötü sonuçlar doğurabilen ağız içi sağlığını korumak ve sağlıklı dişlere, diş etlerine, dil yapısına, damak yapısına sahip olmak için tuzlu su gargarasını kullanabilirsiniz. Hasta olduğunuzda nefes alış verişi kolaylaştırmak, ağız kokusu oluşmasını önleme, bakterilerin oluşturacağı damak ve diş eti tahrişlerini ortadan kaldırmak için kullanabileceğiniz tuzlu su gargarasının faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Ağız İçi Ph Düzeyini Düzenler

Ağız içi ph düzeyini koruyan tuzlu su ağızda ve boğaz girişinde yaşayan bakterileri etkisi hale getirip, asit baz dengesini nötrler. Nötr ph dengesi yararlı bakterilerin üremesine yardımcı olurken asit veya baz oranı yüksek olduğunda sadece zararlı bakteriler gelişir.

Mukus Sıvısını Temizler

Tuzlu su ile gargara yaptığınızda mukus sıvısı içinde yer alan zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan tuzlu su gargarası özellikle burun akıntısının yoğun olarak yaşandığı gribal enfeksiyonlarda mutlaka kullanılmalıdır. Burun akıntısını hafifleten ve mukus sıvısı içindeki zararlıları temizleyen tuzlu su gargarası burun içini, de temizler.

Burun Tıkanıklığını Açar

Burun tıkanıklığının giderilmesinde de uygulanmalıdır. Doktora gittiğinizde burun tıkanıklığı için deniz suyu önermektedir. Buradaki temel amaç tuzlu suyun burun açıcı özelliğinden faydalanmaktır. Burnunuz tıkandığında nedeni ne olursa olsun tuzlu su ile gargara işlemi yapabilirsiniz.

Kuru Öksürüğü Önler

Boğazda meydana gelen tahrişlere bağlı olarak oluşan kuru öksürüğün geçmesinde de faydası olan tuzlu su gargarası boğazda balgam oluşmasını sağlayarak kuru öksürüğün oluşmasını önler. Balgam hem boğazın nem oranını dengeler hem de tahriş olan bölümlerde nemli bir ortam oluşturarak kuru öksürük olmasını ve tahriş olan alanın daha çabuk iyileşmesini saplar.

Bademcikleri Korur

Bademcik sağlığını koruyan tuzlu gargarası bademcik üzerinde kuluçka dönemini geçire hastalık etkenleri ve bakterilerin yok edilmesini sağlar. Kuluçka dönemindeki bakteriler tuzun yoğun asiti ile yaşayamayacakları için yok olurlar.

Kötü Ağız Kokusunu Önler

Kötü ağız kokusu oluşmasının da önüne geçen tuzlu su gargarası bakterilerin yol açtığı ve insanı rahatsız edecek kadar kötü olan kokuların oluşmasını önleyerek bu bakterilerin farklı hastalık oluşturmasını önler.

Diş Eti Rahatsızlıklarını Engeller

Diş eti sağlığının korunmasına da yardımcı olan tuzlu su gargarası diş eti zedelenmelerinde veya yaralanmalarında iltihap oluşmasının önüne geçerek zedelenmiş bölgelerin daha fazla tahriş olmasının da önüne geçer. Diş eti yaralanmaları, açık ve kapalı iltihap oluşması gibi rahatsızlıkları daha kolay tedavi etmek için tuzlu su gargarası yapmalısınız.

Aftları Tedavi Eder

Ağız içinde oluşan aftlar ile mücadele etmek için kullanabileceğiniz tuzlu su gargarası aynı zamanda yaraların yayılmasını da önler. Aftlar için doktorların vereceği damlaları incelediğinizde içerik olarak yüzde 82 tuzlu su olduğunu görebilirsiniz.

Diş Minesini Sağlamlaştırır

Diş minesi çok hassas bir diş tabakasıdır. Diş minesinin korunması için günde bir defa tuzlu su gargarası yapmalısınız. Diş minesi dişin üst kısmından aşınmaya başlar. Bu aşınma zamanla devam eder ve dişlerinizi hassaslaşır. Bu durumun ortaya çıkmaması için yapmanız gereken tuzlu su gargarası yapmaktır.

Ağız İçi Bakteri Oluşumunu Önler

Yemeklerde sonra ağzınızı temizlemek ve yemek kalıntıları üzerinde bakteri oluşmasını önlemek için tuzlu su gargarası yapmalısınız. Tuzlu su gargarası yaptığınızda bakteriler için yaşam alanı kalmadığından ağız içi sağlığını korumuş oluyorsunuz.