19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberler3 koronavirüs aşısında son aşamaya gelindi

3 koronavirüs aşısında son aşamaya gelindi

İçerikleri

Koronavirüs salgın sürecinin başladığı günden bu tarafa insanların merak ettiği ve tartıştığı konular arasında aşı ve ilaç çalışmalarının ne zaman sonuçlanacağı gelmektedir. Dünyada ve ülkemizde yapılan bazı aşı çalışmalarında Faz-3 aşamasına yani klinik aşama seviyesine gelinmiş durumda. Bu da aşının piyasaya sürülmeden önceki son aşamasıdır. Dünya genelinde koronavirüs aşısının bulunması için 200’den fazla aşı çalışması yürütülüyor. Bu aşı çalışmalarından hangileri en sona yakın? Türkiye bu aşı çalışmalarının neresinde bulunuyor? Koronavirüse karşı aşı mı yoksa ilaç mı daha etkili çözüm olur?

İnsanlar Yaz Sıcaklarında Rehavete Kapıldı

Vaka sayılarının ülkemiz genelinde özellikle de İstanbul’da son dönemde tırmanışa geçmesinin yaz mevsiminin sıcak günlerinde insanların rehavete kapılarak rahat ve tedbirsiz davranmasıyla bire bir ilişkili olduğuna değinen Prof. Dr. Üresin, “Önümüzdeki süreç zor olsa da çok fazla kötümser olmamak gerekiyor. Pandemi sürecinde ikinci dalgayı yaşıyoruz. Sürekli olarak en kötümser senaryonun seçilmesini doğru bir taktik olarak bulmuyorum. Şu ana kadar öğrendiğimiz tedbirleri uygularsak virüsle mücadelede avantajlı olan biz oluruz. Hastanelerdeki doluluk oranına bakıldığı zaman vaka sayısı bu hızla artmaya devam ederse özellikle İstanbul için bölgesel tedbirler alınabilir.” dedi.

Aşı Kasım Sonunda Çıkabilir

Ülkemizde iki, dünyada ise ondan fazla aşı çalışmasının klinik aşamada yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Üresin, “Aralarında Türk asıllı araştırmacıların geliştirdiği aşıda dahil olmak üzere üç aşıda sona çok yaklaşıldı. Bu üç çalışmanın Kasım ayı sonu itibariyle piyasaya sürülmesi bekleniyor. Aşı çıktığı zamanda herkese yapılmayacak. Aşıda önceliği risk grupları ve öncelikler belirleyecek.” ifadelerine yer verdi.

Aşı veya İlaçtan Hangisi Daha Etkili Olur?

Koronavirüs salgınında pandemi ilan edildiği günden beri aşının mı yoksa ilacın mı daha etkili olacağına dair çok fazla tartışmanın yapıldığını ve aşının sonuca daha hızlı götüreceğini kaydeden Prof. Dr. Üresin, “Aşının ilaç karşısındaki en büyük dezavantajı aşının vakaya uygulanamamasıdır. Dünya genelinde aşı ve ilaç çalışması çok fazla yapılıyor. Bunu doğru bulmuyorum. Ayrıca infodemi olarak adlandırılan aşırı ve asılsız bilgi kirliliği pandemi sürecini başından beri olumsuz etkilemektedir. Öyle ki infodemi koronavirüs salgını kadar tehlikeli bir hal aldı.” diye konuştu.

Çin’de Vaka Sayısı Çok Düşük

Çinli bilim adamlarıyla aşı ve ilaç çalışmasıyla ilgili görüşmeler yaptıklarına da değinen Prof. Dr. Üresin, “Çinli bilim adamları aşı ve ilacı fazla dert etmediklerini ifade ediyorlar. Bu söylemlerine gerekçe olarak da günlük vaka sayılarının çok düşük olduğunu gerekçe gösteriyorlar. Günlük vaka sayılarının 20 civarında olduğunu ve aşı ve ilaç çalışmalarının öncelikleri olmadığını ifade ediyorlar.” şeklinde konuştu.