28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlık Personeli12 Bin Sağlık Personeli Alımında Kontenjanlar Açıklandı Mı?

12 Bin Sağlık Personeli Alımında Kontenjanlar Açıklandı Mı?

İçerikleri

Sağlık bakanlığı personel alımı son dakika bilgisi olarak değerlendirilen açıklamalara ilişkin Sağlık Bakanlığı 2019 yılında toplamda 29 bin 689 yeni personel alımı yapacak. İlk etapta 12 bin sağlık personelinin alımının planlandığı çalışma önümüzdeki günlerde kamuoyuna Sağlık Bakanlığı tarafından duyurularak netlik kazanacak.

12 Bin Sağlık Personeli Ataması Ne Zaman Yapılacak?

Sağlık bakanlığı personel alımı ne zaman konusunda sağlık çalışanları uzun süredir bekleyiş içerisindeydi. Geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan 29 bin 698 personel alımının ne zaman yapılacağına ilişkin çalışmalarda sona gelindi. Yapılan açıklamaya göre sağlık sektöründeki mevcut ihtiyaçlar ölçüsünde ilk etapta 12 bin personel istihdamı Sağlık Bakanlığı tarafından kısa süre içinde duyurulacak.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’da cumhurbaşkanının müjdeli haberi verdiği personel atamalarıyla ilgili basın mensuplarının soruları üzerine kısa sürede personel alımının yapılacağını duyurdu. Edinilen bilgiye göre Sağlık Bakanlığı tarafından 12 bin sözleşmeli personel alımının gerçekleşmesi için oluşturulan çalışmalarda sona gelindi. Ramazan Bayramı sonrasında alım ilanlarının kamuoyuna duyurulmasıyla atamaların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

2019 Sağlık Bakanlığı Personel İstihdamında Mülakat Yapılacak Mı?

Sağlık sektöründe atama bekleyenler, atamaların ne şekilde olacağı ve hangi alanda ne kadar atama yapılacağı konusunda da bekleyiş içerisindeler. Bu kapsamda da Sağlık Bakanı tarafından bizzat açıklanan çalışmalara göre, geçtiğimiz dönemde nasıl kamuda sağlık çalışanı istihdam ediliyorsa o şekilde alım yapılacağı dedikodulara kulak verilmemesi gerektiği belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı atama yöntemi olarak geçtiğimiz yıllarda ÖSYM sınavlarından olan KPSS sınavı üzerinden atamalar merkezi şekilde yapılıyordu. 2018 Ölçme ve Yerleştirme Merkezi KPSS sınavında ön lisans mezunları için P93 puan türünde en az 60 puan almak, lisans mezunları içinde aynı şekilde üniversite mezunları KPSS sınavında 2018 yılında P3 puan türünde en az 60 puan almış olunması halinde açılacak kontenjanlara başvuru yapılabilecek.

Yapılan değerlendirmeler sağlıkta atama bekleyenlerin mülakatla karşılaşmadan önceki yıllarda olduğu gibi puan önceliğine göre atanabileceği şeklinde. Resmi açıklamaların yanı sıra Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan konu ile ilgili resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı personel alımlarında mülakat sınavının uygulanmayacağı bilgisini merakla atama bekleyen sağlık sektörü çalışanlarına duyurdu.

Sağlık Bakanlığı 12 Bin Personel Alımında Açılacak Kadro Dağılımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda 12 bin sağlık çalışanın kamuda istihdam edileceğini duyurmasının ardından açılacak iller ve kontenjan dağılımının ne şekilde olacağı da merak ediliyor. Resmi açıklama yapılmamakla birlikte ilk etapta yapılacak Sağlık bakanlığı personel alımı 2019 kontenjan dağılımında nüfus yoğunluğu büyük illerin daha fazla kontenjan tahsisine sahip olacağı konuşuluyor. Gerekli atama izinlerinin alınmasının ardından duyurulacak atama ilanlarında Ankara’ya ve İstanbul’a yaklaşık 3.500 kişilik kontenjan ayrılması planlanıyor. Diğer yandan yapılan tahminler nüfus yoğunluğu büyük olan İzmir, Bursa, Kayseri, Gaziantep, Adana, Konya, Manisa, Şanlıurfa gibi şehirlerinde en çok personel alımı yapılacak iller arasında bulunduğunu gösteriyor. Doğu ve Güneydoğu illeri için ayrılan kontenjan sayılarının ne kadar olduğu ise henüz bilinmiyor.

Yeni Açılacak Sağlık Birimlerine Öncelik Verilecek

Öte yandan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 2019 yılında yapılacak personel alımında yeni açılan ve açılacak olan sağlık birimlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik verileceği bilgisini paylaştı. 2019 yılında açılacak kadro dağılımı henüz netlik kazanmamakla birlikte ilk etapta yapılacak 12 bin personel alımında 6.835 hemşire, 1000 ebe ve 3000 sağlık memuru görevlendirilmesi yapılacak. Ayrıca fizyoterapist, diyetisyen, dil ve konuşma terapisti, çocuk gelişimcisi, sosyal çalışmacı, biyolog, odyolog, psikolog gibi kadrolarında yapılacak atama ile kamuda istihdam edilmesi öngörülüyor.

Sağlık Bakanlığı personel atamaları sonucunda yerleşen adayların yeni açılan hastanelerde, sağlık ve acil sağlık hizmetlerinde görevlendirilmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalara göre ilk etapta ataması gerçekleşecek olan 12 bin istihdamdan 10.000’nin yeni açılan ve hizmetine devam eden yataklı hizmet veren tedavi kurumlarında, 1.000 kişinin acil sağlık hizmeti alanında geri kalan kısmının ise temel sağlık hizmeti veren kamu sektöründe çalıştırılması planlanıyor.