20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınAdet Sancısına Ne İyi Gelir? Doğum İle Adet Sancısı Geçer Mi? 

Adet Sancısına Ne İyi Gelir? Doğum İle Adet Sancısı Geçer Mi? 

Kadınların her ay kabusu haline gelen adet sancısı belirtileri nelerdir? Adet sancısına ne iyi gelir? Saraçoğlu adet düzensizliği kürü.

Sağlıklı kadınlar her ay düzenli olarak adet dönemi yaşarlar. Mensturasyon da denilen adet döneminde dismenore denilen adet sancısı (regl sancısı) görülmektedir. Bazen kanamadan önce başlayan adet sancısı, kanamanın yoğun olduğu dönemlerde artmaktadır. Bazı kadınlarda bu ağrı hissedilemeyecek seviyede görülürken, bazılarında iş görmeyi etkileyecek kadar şiddetli olmaktadır.

Adet Sancısı Neden Olur?

Hayatı zehir eden adet sancısı neden olur sorusunun altında yatan nedenlere bağlı olarak uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Kişiye göre sancının şiddeti ve süresi değişmektedir. İş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen adet sancısının temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Rahim ağzının dar olması,
  • Rahimde bulunan tümörler,
  • Rahmin iç tabakasının rahmin dış tabakasında yer alması,
  • Rahim bölgesinde meydana gelen iltihabi rahatsızlıklar,
  • Farklı pozisyonlardaki rahim,
  • Psikolojik etkenler,
  • Fazla kilo.

Adet Sancısı Türleri Nelerdir?

Adet yani regl ağrıları iki farklı türde görülmektedir. Genel olarak karşılaşılan regl sancısı türü Primer Dismoneradır. Adet dönemine 1 – 2 gün kala başlayan bu ağrı ikinci günden sonra azalmaktadır. Karın bölgesinin alt kısmında başlayan ağrının bel, sırt ve kasık bölgelerine yayıldığı görülmektedir. Adet dönemine girdikten 1 – 2 yıl sonra başlayan bu tür sancılar, 40 yaşının üzerine kadar devam etmektedir.

Skonder Dismonera türü ağrılar ise genel olarak 30 – 35 yaşlarında görülür. Bu tür ağrılar genel olarak farklı bir hastalığın da habercisi olabilmektedir. Bu nedenle iyi bir Kadın Doğum Uzmanına muayene olunması önerilir. Skonder Dismonera sancısının temel nedenleri şunlardır:

  • Çikolata kisti,
  • Rahim yapışıklığı,
  • Rahimde oluşan enfeksiyonlar,
  • Rahim boyunun darlığı,
  • Kızlık zarının tamamen kapalı olması.

Doğum İle Adet Sancısı Azalır Mı?

Kadınların en çok merak ettiği soruların başında ‘’ Doğum sonrasında adet sancısı azalır mı? ‘’ sorusu gelmektedir. Günlük hayatı olumsuz olarak etkileyen adet ve adet sancısı hamilelik döneminde görülmemektedir. Endopmetriozi olan kadınlarda doğum sonrasında adet ağrıları azalmaktadır. Doğum ile rahim ağzı genişleyeceği için adet sırasında rahimden kanın boşalması daha kolay olmaktadır. Bu da ağrının şiddetini bir hayli azaltmaktadır. Ancak her kadında doğum ile adet sancıları azalmaz.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet döneminde şiddetli karın ağrısı görülmektedir. Kişinin hormonal yapısına göre ağrının şiddeti değişmektedir. Bazı kadınlarda ağrı ile beraber bulantı, kusma, kabızlık, ishal, baş ağrısı gibi etkiler de ortaya çıkmaktadır. Peki, adet sancısını hafifletmek için neler yapılabilir?

Sıcak Uygulama

Sıcak su torbaları ile alt karına sıcak su kompresi uygulandığı zaman rahmin kan dolaşımı hızlandırılır. Bu da ağrının azalmasını sağlar. Sıcak su torbası dışında ılık duş almak ve ayakları sıcak suda bekletmekte ağrı için faydalı olmaktadır.

Egzersiz

Rahatlamayı sağlayan karın egzersizleri ile adet sancılarından kurtulabilirsiniz. Kan dolaşımını artıran egzersiz sayesinde rahimdeki kan akımı da hızlanır. Bu sayede adet ağrılarının giderek azaldığı görülür.

Doğru Beslenme

Bazı bitkilerin adet sancısını azalttığı bilinmektedir. Magnezyum ile B ve E vitaminleri içeren ilaçlar tüketilmelidir. Ayrıca kas gevşetici etkisi olan rezene ve papatya çayı da ağrıların azalmasına yardımcı olur.

Saraçoğlu Adet Düzensizliği Kürü

Exit mobile version