Ana SayfaKadınAdet dönemleriniz neden çok ağır geçiyor?

Adet dönemleriniz neden çok ağır geçiyor?

Pek çok kadın adet dönemlerinde, ağır kanamalar, adet sancısı yaşar ve bunu normal kabul eder. Aslında şiddetli regl sancıları bireyleri çok fazla rahatsız ediyorsa, bazı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Şiddetli adet sancısı yaşayan kadınlar tarafından bu dönemde bildirilen başlıca semptomlar şunlardır:

  • Baş dönmesi /bayılma,
  • Dayanılmaz ağrılar,
  • Kanda düşük demir seviyesi (anemi),
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
  • Migren,
  • Mide bulantısı / halsizlik,
  • Menoraji olarak da tanımlanabilen ağır adet kanamasıdır.

Yapılan araştırmalar her 5 kadından 1 tanesinin ağır adet dönemi yaşadığını ve buna bağlı olarak ortaya çıkan çeşitli problemlerle de başa çıkmak zorunda kaldığını gösteriyor. Bu problemi yaşayan kadınların yalnızca % 50’si tedavi almak için doktora başvuruyor.

Pek çok kadın, ağır ağrılı adet dönemi geçirmenin normal bir durum olduğunu ve buna katlanması gerektiğini düşünüyor. Yapılan araştırmalar, ağır adet dönemi geçiren kadınların % 62’sinin bu durumun tıbbi müdahale gerektirdiğinin farkında olmadığını bildiriyor.

Adet döneminin çok ağır geçmesi, kişinin günlük yaşamını sıklıkla kesintiye uğratır ve hastaların yaşam kalitesinde düşüşe yol açar. Bunun sonucunda hastalar şunlarla karşılaşabilir:

  • Azalmış güven,
  • Anksiyete,
  • Depresyon gibi problemler.

Ağır adet dönemi geçiren kadınların % 40 ila 60’ında yapılan incelemeler sonucu, ağır adet dönemi geçirmenin altında yatan problemin, miyom ya da endometriozis gibi sağlık sorunları olmadığını göstermiştir.

Ağır Adet Dönemi ve Normal Adet Dönemi Arasındaki Fark

Ağır adet dönemi için bir ölçüt vermek gerekirse, bu durum tıbbi açıdan her periyotta en az 80 ml kan kaybedilmesi ve/veya 2.50 cm’den daha büyük kan pıhtılarının vücuttan atılması olarak tanımlanır.

Bu konuda daha kolay fark edilebilecek bir başka ipucu da ped ve/veya tamponların çok sık değiştirilmesi gerekmesidir. Sözgelimi 1 ya da 2 saatte ped değiştirmek zorunda kalınması, ağır adet dönemi geçirildiğinin göstergesidir. Kanın bütün koruma önlemlerinden ve giysilerden sızması ve/veya gece boyunca ped ya da tampon değiştirilmesi gerekliliği de ağır adet dönemi geçirildiğine işaret eder.

Kadınların ağır adet dönemi yaşamaları, kan kaybı miktarından çok yaşam kalitelerinin düşmesi açısından önemli olmaktadır.

Tanı ve Tedavi

Bu konuda kadınların yaşadıkları bir başka problem de doktora başvurulduğunda, doktorun konuyu tedavi edilecek derecede önemli kabul etmemesidir. Araştırmalar kadınların yaklaşık 2 ya da 3 kez aynı şikayetle doktora gittikten sonra, ancak tedaviye geçilebildiklerini gösteriyor. Doktorlar ağır adet dönemi tedavisi için hormon ilaçlar, oral kontraseptifler ya da RİA kullanmaktadır. Bunun yanı sıra daha başka ilaç tedavileri (traneksamik asit ve NSAID) ya da cerrahi (endometriyal ablasyon veya histerektomi) yöntemler de tedavi için kullanılmaktadır.

Ağır Adet Dönemlerinin Görünmeyen Maliyeti

İngiltere’de yapılan bir araştırmada her yıl ağır adet dönemi geçiren kadınların 5 milyon iş günü kaybına sebep olduğu, bunun da önemli bir sosyo-ekonomik maliyet yarattığını ortaya koydu.

Bahse konu rahatsızlıktan şikayetçi olan kadınlar günümüzde işverenlerine sağlık durumlarını anlatamıyor. Konu ile ilgili toplumsal damgalanma halen devam ediyor. Kadınlar, böyle bir mazeretin izin almak için haklı sayılamayacağını düşünüyorlar. Ayrıca ağır adet dönemi geçirmenin çok özel bir konu olması da işverenle durumun paylaşılmasını zorlaştırmaktadır.

Araştırmaya katılan kadınların % 60’ı veya daha fazlası bu dönemde sosyal ve atletik aktiviteleri de kaçırmak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

Gelecekte Yapılması Gerekenler

Ağır adet dönemi şikayetleri ile ilgili yeni terapi yöntemleri geliştirilmesi, farkındalığın arttırılması ve damgalanmanın ortadan kaldırılması için bazı çalışmalar yapılması gerektiği açıkça görülmektedir. Gelecekte bu durumdan rahatsız olan kadınlara ücretli izin verilmesi gibi politikalar geliştirilebilir. (Ya da hiç değilse ücretsiz izin verilmesi gibi bir politika uygulanabilir.)

İngiltere’de Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmalarda ağır adet dönemi geçiren kadınlarda, normal adet dönemi yaşayan kadınlara oranla daha düşük protein seviyeleri saptandı. (HIF-1)

HIF -1 proteini, vücutta rahim zarının (endometriyum) iyileşmesini destekler ve iyileşme sürecini hızlandırır. Bu yüzden ilerleyen dönemlerde, aşırı adet kanaması yaşayan kadınlarda HIF-1 düzeyini arttıracak tedavilerin düzenlenmesi de etkili bir yöntem olabilir.

Exit mobile version