16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık5 dakikada öksürük nasıl kesilir, nasıl geçer? Öksürüğe ne iyi gelir?

5 dakikada öksürük nasıl kesilir, nasıl geçer? Öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürükten muzdarip olanların kuru balgamlı öksürük nasıl geçer, ne iyi gelir, geçmeyen öksürük için ne yapmalı sorularına yanıtlar.

Yaz kış fark etmeden gün içinde yaptığımız basit hatalar ile öksürük boğazımıza hapsolabiliyor. Daha önce yaşadıysanız bilirsiniz, öksürük bir boğaza girdiğinde geri çıkmaz. Belki haftalarca, aylarca öksürükle uğraşırsınız. Özellikle alerjik biriyseniz öksürükle baş etmekte çok daha fazla mücadele etmeniz gerekir. Eğer önü kesilmezse, öksürük boyut değiştirerek giderek daha zararlı bir hale gelebilir.

Öksürüğün aylarca sürebildiğinden bahsettik. Peki öksürüğü sadece 5 dakikada kesebilseydik nasıl olurdu? Eğer öksürüğü geçirmek istiyorsanız, uygulayacağınız çok basit birkaç teknik ile kolayca evde kendiniz tedavi edebilirsiniz.

Eğer vücudunuzdaki bir hastalıkla mücadele etmek istiyorsanız, ilk olarak o hastalığın vücudunuza nasıl girdiğini teşhis etmeniz gerekiyor. Bu, işleri oldukça kolaylaştıran bir adım. Eğer öksürüğün boğazınıza nasıl geldiğini bulabilirseniz, işler çok daha basitleşecektir. Öksürüğün en bilindik nedenlerinden bir tanesi, soğuk bir şeyler yiyip içmektir.

Özellikle soğuk bir şeyler içtiğinizde bademcikleriniz, soğuk hava ile mücadele edemez ve boğazınız tahriş olur. Bunun bir sonucu olarak da öksürmeye başlarsınız. İşin daha kötüsü öksürmeye başladığınız andan itibaren her öksürüşünüzde boğazınızı daha da tahriş edersiniz. Bu yüzden de öksürük kendi kendini büyütür. Öksürük nasıl geçer, öksürüğe ne iyi gelir, geçmeyen öksürüğe ne yapmalı diye sormadan önce öksürüğe yakalanmamanız için bazı ipuçlarını öğrenmeniz gerekiyor.

Öksürüğe İyi Gelen Şeyler

Eğer öksürüğü henüz başlamadan engellerseniz, işler çok daha basitleşir. Size vereceğimiz bu teknikler sayesinde öksürüğe yakalanma riskiniz çok ama çok düşecek. Öksürüğün boğazınıza gelmesinin her zaman için bir sebebi vardır. Eğer kendinize yeterince dikkat ederseniz yıllar boyu hiç öksürmeden yaşayabilirsiniz.

  • Öksürüğe neden olan şeylerin başında soğuk bir şeyler yemek ve içmek geliyor. Diyelim bir akşam üstü koca bir kutu dondurmayı yediniz. Boğazınıza elinizi tuttuğunuzda buz gibi hissettiniz. Belli ki öksürük başlayacak. Bu durumda yapabileceğiniz en basit şey, boğazınızı tekrar ısıtmaktır. Boğazınızı ısıtmak için ılık bir bardak suyu yavaş yavaş için. Eğer yeterince iyi gelmediğini düşünüyorsanız bir bardak bitki çayı içmeniz de öksürük ihtimalini neredeyse tamamen yok edecektir.
  • Öksürüğün nedenlerinden bir tanesi de boğazınızı soğuk tutmanızdır. Özellikle soğuk kış günleri dışarıdayken siz siz olun atkı takmayı ihmal etmeyin. Atkı taktığınızda boğazınızı iyice sarıp sarmalayacak, böylece öksürmenize neden olan soğuğun boğazınıza yaklaşmasına izin vermeyecek.
Doğal Öksürük Şurubu
Doğal Öksürük Şurubu

Doğal Öksürük Şurubu

Elma sirkesi, eski bir öksürük ilacıdır , vücudun pH’ını dengelemeye ve mukusu inceltmeye yardımcı olur. Zencefil ve zerdeçal, rahatlıkla tedarik edebileceğiniz harika baharatlardır. Zencefil doğal bir dekonjestan ve antihistaminiktir. Zerdeçal, aynı zamanda anti-bakteriyel ve anti-viral özelliklerdir ve her ikisinin de yüzlerce yıldır soğuk algınlığı tedavisinde kullanım öyküsü vardır.

  • 4 yemek kaşığı organik elma sirkesi
  • 4 yemek kaşığı su
    2 çay kaşığı organik bal
  • 1/4 çay kaşığı toz biber
  • 1/4 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil

Tüm malzemeleri bir kavanoza koyun ve karışması için iyice sallayın. Öksürük problemi yaşadığınızda 1 çorba kaşığı bu karışımdan kullanın. Baharatların köklerini kullanmak istiyorsanız, her biri için yaklaşık 1 çay kaşığı rendeleyin ve şuruba ekleyin. Bir iki saat bekletin, sonra süzün ve kullanın.

5 Dakikada Öksürük Nasıl Kesilir? Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Fakat önlem almayı unuttunuz ve artık öksürmeye başladınız. Peki şimdi ne yapacaksınız? Tüm çareler tükenmiş değil. Aşağıdaki çözüm yöntemleri sayesinde öksürüğünüz kolay ve hızlı bir şekilde geçecek.

Bol Bol Su İç

Öksürük nasıl kesilir diye sorduğunuzda en sık karşılaşacağınız şey, bol bol su içmektir. Öksürüğe yakalandığınız dönemlerde günde en az 3 litre su için. Suyunuzun ısısını dikkatli kontrol etmelisiniz. Suyunuz boğazınızı yakacak kadar sıcak ya da üşütecek kadar soğuk olmamalıdır. Tercihen hafif ısıtılmış ılık su içebilirsiniz.

Öksürüğe iyi gelen şeylerin başında elbette bol bol su içmek geliyor. Bunun başlıca nedeniyle suyun boğazınızı yumuşatması ve boğazın öksürüğe neden olan tahrişini mümkün mertebe azaltmasıdır. Eğer öksürük problemi yaşıyorsanız bol bol su içerek boğazınızı yumuşatabilirsiniz. Gün içindeki öksürük oranınız yarı yarıya düşecek.

Aynı zamanda bedeninizde dolaşan bir hastalık varsa bolca su içmek, hastalıkla mücadele etmek konusunda vücudunuza ciddi ölçüde yardımcı olacaktır. Hasta olmasanız dahi günde en az 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Abartıya kaçmadığınız sürece bolca su içmek, sizin için her zaman yararlıdır. Bu sayede hastalıkları bulaşmadan önce engelleyebilirsiniz.

Mentollü Şekeri Eksik Etme

Mentollü şekerlerin boğazınıza iyi geldiği bilimsel bir gerçek. Peki ama bunu nasıl başarıyorlar? Aşırıya kaçmadığınız sürece öksürük ile uğraştığınız günlerde saat başı mentollü şeker yiyebilirsiniz. Böylece boğazınız mentolün etkisiyle ferahlayacak ve öksürüğün kesildiğini fark edeceksiniz.

Özellikle önemli bir sınav, mülakat gibi öksürüğünüzün olmaması gereken zamanlarda yanınızda mutlaka şeker bulundurun. Sınava ya da mülakata girmeden önce bir tane mentollü şekeri ağzınıza alın. En az 1 saat boyunca ya hiç öksürmeyeceksiniz ya da çok az öksüreceksiniz. Özellikle güçlü mentollü şekerler bu işte çok daha iyi.

Bitki Çayları Tüket

Bitki çaylarının hastalıklarla mücadele etmek konusunda size ne kadar faydalı olduğunu bilirsiniz. Eğer bitki çayları ile ilgili kafa karışıklığınız varsa tercihinizi ada çayı ya da ıhlamurdan yana kullanın. Ada çayı, boğazınızdaki iltihabın sökülmesinde büyük rol oynar. Aynı zamanda çok güçlü bir balgam sökücüdür. Bu sayede büyük ölçüde öksürüğünüzü yok eder.

Bitki çayları arasında öksürük ile mücadelede iyi olan bir diğeri ise ıhlamurdur. Özellikle ballı ıhlamur, boğazınızı yumuşatarak tahriş olmuş bölgenin yatışmasını sağlayacak. Böylece öksürüğünüzü çok hızlı bir şekilde kesecektir. Bu dönemde hem hızlıca iyileşebilmek hem boğazınızdaki mikropları öldürebilmek adına yeterince bal tüketmeniz önemlidir.

Temiz Hava Solu

Öksürüğe büyük ölçüde neden olan şey, odanızda gizlice yaşayan tozlar olabilir. Eğer yattığınız odada çok sayıda toz varsa önce öksürüğe sonra ise astıma kadar götürebilir. Tüm bunlardan korunmanız için odanızı sık sık havalandırın ve tozlarını düzenli olarak alın. Özellikle masanızın üzerinde, dolabınızda toz görüyorsanız, muhtemelen odanızın içinde sizin görmediğiniz daha yüzlercesi dolaşıyordur.

Aynı zamanda temiz hava solumanız da bu dönemde oldukça önemlidir. Bu nedenle camınızı sürekli açık tutmaya, temiz hava alabilmek adına deniz kenarında yürümeye özen gösterin. Özellikle boğazınız bu nedenle öksürüğe maruz kaldıysa deniz kenarında yapacağınız 30 dakikalık yürüyüşün ardından öksürüğünüz mucizevi bir şekilde ortadan yok olacaktır. Mutlaka deneyin.

Tuzlu Su İle Mikropları Öldür

Boğazınızda, öksürmenize neden olan tahrişin ana sebebi bir takım mikroplar olabilir. Mikroplar ile mücadele etmenin en iyi yoluysa hepimizin yakından tanıdığımız en iyi mikrop öldürücülerden tuzdur. Ilık bir su ile hazırlayacağınız tuzlu suyu boğazınızda gargara yapın. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, bu suyu içmemenizdir.

Gargara yaptığınızda bu suyu yutmanız çok sağlıklı değildir. İçerdiği yoğun tuz oranı size zarar verebilir. Bu yüzden gargara yaparken yutmamaya dikkat edin. Tuzlu su ile yapacağınız gargaranın ardından boğazınızda iltihaba yol açan mikropları çok büyük ölçüde öldürmüş olursunuz. Bu noktadan sonra artık öksürmemeye çalışın. Siz öksürdükçe boğazınız tahriş olur.

Doktora Gitmen Gereken Zamanın Farkında Ol

Evde deneyebileceğiniz tüm bu öksürüğe iyi gelen şeyler sonrasında hâlâ öksürüğünüz geçmediyse artık bir doktora görünmenizin zamanı gelmiştir demektir. Özellikle astım gibi ileriye seviye hastalıklardan korunmanız için ve erken teşhis için mümkün olan en kısa sürede doktora görünerek yaşadığınız problemi anlatabilirsiniz.

Öksürük nasıl geçer, öksürüğe ne iyi gelir diye düşünmek yerine en doğru bilgiyi yine doktorunuzdan edinebilirsiniz. Eğer ileri seviye bir rahatsızlık olduğunu düşünmüyorsanız, evde uygulayabileceğiniz bu yöntemler sayesinde öksürüğünüzden kolayca kurtulabilirsiniz. Öksürüğünüzden kurtulmak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, öksürmemeye çalışmaktır. Bunu aklınızdan çıkartmayın.

Boğazınızdaki tahrişi yok etmeniz demek, boğazınızdaki öksürük nedenini yok etmeniz demektir. Boğazınız gıcıklanıp sizi öksürtmeye çalıştığında bir bardak su içerek bastırabilirsiniz. Öksürüğü bu aşamada bastırmak, ileri seviyelere erişmesini engelleyecektir. Sağlıklı kalmanın en önemli püf noktası, bir hastalıkla mücadele etmek yerine hastalığa yakalanmamak için önlem almaktır. Bunu aklınızdan çıkartmayın.

Exit mobile version